Beveiligingscamera

Beveiligingscamera

U hebt besloten een beveiligingscamera aan te schaffen om u beter te beveiligen tegen criminaliteit. Door een beveiligingscamera heeft u een paar extra ogen die meekijken! Eenmaal besloten gaat u op zoek tocht en wat blijkt. Allemaal kreten zoals IP, Coax RG59, WDR, Starlight, etc. etc. Vakjargon. Met deze pagina gaan we u wegwijs maken met deze kreten. Maar vooral wat is belangrijk om op te letten bij het kopen van een beveiligingscamera.

Hoe een beveiligingscamera te kiezen

Professioneel camerasysteem of een cloud gebaseerde bewakingscamera?

In een snel groeiende en veranderende beveiligingsmarkt komen er steeds meer cloud gebaseerde beveiligingscamera’s. Veel grote internationale bedrijven willen mee profiteren van deze markt d.m.v. camera’s in de cloud. Eenmaal een cloud gebaseerde beveiligingscamera aangeschaft moet men namelijk een abonnement afsluiten om de volledige functies te kunnen gebruiken. 
Daarbij komt men na aanschaf erachter dat er altijd een super snelle internetverbinding nodig is om beelden op te slaan. Sommige cloud camera’s werken niet eens zonder een internet verbinding. Denk daarbij ook aan een storing van uw internet provider.

Een professioneel camerasysteem geeft u de kans om de beste beveiligingscamera te kiezen voor uw situatie. U heeft veel meer keuze uit verschillende soorten beveiligingscamera met specifieke kenmerken. Beelden worden lokaal opgeslagen op een NVR Bewakingsrecorder waardoor er geen maand abonnement nodig is. Met bijgeleverde software en apps voor uw smartphone/tablet heeft u dezelfde functies als bij een cloud gebaseerde camera.
Misschien schrikt u af door kosten aanleg en instellingen van een professioneel beveiligingscamera’s? Iris camerabewaking helpt u daarbij door complete camerasystemen incl. installatie.

 

Waarvoor gaat u een beveiligingscamera gebruiken?

De belangrijkste vraag voor het kopen van een beveiligingscamera! Er zijn namelijk zoveel verschillende bewakingscamera’s dat wanneer u niet bekend met de materie het ontzettend moeilijk lijkt. Wij helpen u met onze blog (en wanneer wenselijk persoonlijk) de juiste keuze te maken. Het begint altijd met de inzet van de beveiligingscamera’s

Hoeveel camera’s?

Belangrijk voor het opname apparaat waar de beveiligingscamera op worden aangesloten. Bewakingsrecorder hebben 4, 8, 16 of 32 aansluitingen voor camera’s. Ook voor eventuele uitbreiding is het wenselijk om een recorder te nemen met meer capaciteit tenzij u zeker weet geen meer camera’s aan te kopen.

Waar komen de camera’s?

Binnen of buiten? Voor binnen camera’s hoeft u geen waterdichte camera’s maar wel beveiligingscamera’s die moeilijk te zijn saboteren omdat bv de camera redelijk laag hangt. Ook belangrijke factor kan discretie zijn. Vaak wordt er voor een mooie compacte camera gekozen. Onze aanraders zijn eyeboll, mini dome of mini bullet camera.

Voor buiten is natuurlijk een waterdichte camera nodig. Maar ook vandaalbestendig  en een goede nachtzicht camera is vaak van belang. Wij raden de premium bullet of turrent camera aan voor buiten toepassingen.

Het bereik van een beveiligingscamera

Een belangrijk aspect is het bereik  ook wel zicht van de camera. Dit wordt bepaalt door de lens in de camera. Wilt u een mooie brede kijkhoek van 100° moet u een lens nemen van 2.8mm. Houdt wel rekening mee dat een brede kijkhoek niet ver kijkt. Voor herkenning van personen en voertuigen komt u met een brede kijkhoek tot ca. 15 meter. Wilt u verder kijken dan moet u een grotere lens in de camera hebben. Hoe groter de lens hoe verder u kunt kijken. Wel wordt de kijkhoek smaller dus beelden dichtbij de camera zijn dan niet meer goed. Een 12mm lens heeft namelijk een kijkhoek van 30° Met deze lens ziet u gemakkelijk een 40 meter ver.

Tip: Een zoom lens heeft een variabele kijkhoek. Deze camera’s kunt u instellen van 30 tot 100° Ideaal om handmatig na montage in te stellen. Iris camerabewaking heeft deze camera’s onder premium assortiment.

Welk type beveiligingscamera moet ik hebben?

Er zijn een aantal verschillende type camera’s welke elk hun eigen kenmerken heeft. Het is dus belangrijk om de juiste type beveiligingscamera te kiezen. Hieronder vindt u de belangrijkste soorten camera’s

Bullet camera

Bullet camera is een “lang” werpige camera welke niet open gemaakt kan worden. De camera zit aan een voet gemonteerd waar de kabel doorheen loopt

Bullet camera’s zijn waterdicht en hebben vaak een hoger bereik en sterkere infrarood leds dan andere beveiligingscamera’s. 

Bullet camera’s zijn daarom ideaal voor buiten toepassingen waar een ver bereik nodig is.

Bullet beveiligingscamera montage

Dome camera

Dome camera is een camera welke achter een slagvaste koepel is geplaatst. Hierdoor is de cameralens nauwelijks te zien waardoor de camera uiterst discreet is te plaatsen. Men ziet niet waar de camera op is gericht.

Dome camera’s zijn vandaalbestendig en zeer compact. Ideaal in te zetten als binnen beveiligingscamera of voor buiten bij een ingang. 

Note: Vaak wordt er een vergissing gemaakt met een bestuurbare camera. Bestuurbare camera’s worden ook vaak in een dome behuizing geplaatst. Wij noemen deze PTZ camera. Lees meer over PTZ>>

Dome beveiligingscamera

Turrent camera

Een turrent camera ook wel eyebol camera genoemd brengen het beste van een bullet en een dome camera bij elkaar. Turrent camera is dan ook het meest verkochte model.

De turrent beveiligingscamera is tijdens het monteren in elke hoek te plaatsen zoals een bullet camera. Daarnaast is de camera vandaalbestendig en compact zoals een dome camera.

turrent beveiligingscamera

Welke technologie (type kabel) is het beste?

Er zijn 2 type technologieën in de professionele markt. Beveiligingscamera’s via een coax kabel en de bekendere IP Camera’s over een netwerkkabel ook wel UTP kabel genoemd. Beide systemen hebben hun voor en nadelen. Welke wij adviseren? Ip camera’s. Reden is dat deze flexibeler zijn op alle fronten. Hieronder een kleine uiteenzetting van de voor en nadelen: 

IP camerasystemen
 • Zeer flexibel qua montage met computer kabel
 • Meerdere camera's op 1 kabel mogelijk
 • Software in de camera waardoor de camera ook stand alone werkt
 • Intelligentie zoals object verwijdering, virtueel hekwerk, etc.
 • Beeld verbetering technologie zoals ruis onderdrukking
 • Updates naar nieuwste software
 • Duurder in aanschaf
 • Maximaal 250 meter kabel. Met een switch weer 250 meter te verlengen
Coax (RG59) camerasystemen
 • Snelle verbinding tussen recorder en camera
 • Tot 500 meter lengte kabel zonder kwaliteit verlies
 • Tot 4K resolutie mogelijk
 • Coaxkabel is moeilijker weg te werken qua montage
 • Geen intelligentie in de camera zoals indringersdetectie
 • Werkt niet stand alone dus altijd met recorder
 • Per camera een coax kabel (geen meerdere camera's op 1 kabel)

Beveiligingscamera aan sluiten op een alarmsysteem

Beveiligingscamera’s kunnen tegenwoordig ook direct op een alarmsysteem worden aangesloten. Beelden worden dan direct bij een alarm naar de app op mobiel gestuurd. Er is dan direct verificatie van een alarm.

Voor meer informatie over camerabewaking kunt u naar onze installateur pagina V&S Beveiliging