Beveiligingscamera kiezen | Welke is het beste? | Iris camerabewaking

Beveiligingscamera kiezen | Welke is het beste? | Iris camerabewaking

Kies de juiste beveiligingscamera voor uw situatie. Deze pagina is een startpunt om wegwijs te worden welke mogelijkheden er zijn en waar u rekening mee moet houden bij aanschaf van beveiligingscamera’s . Want de beste camera is voor elke situatie verschillend!

Waar gaat u de bewakingscamera’s voor inzetten?

We beginnen met de belangrijkste vraag.. Waar gaat u de camera voor gebruiken. Wilt u een camera kopen voor uw huisdieren in de gaten te houden of u zet de camera in voor u baby. Hiervoor heeft u geen dure bewakingscamera nodig met hoge resoluties etc. etc. Wij leveren deze camera’s helaas niet…
Wilt u camera’s inzetten voor beveiligen in of rondom uw woning of bedrijf? Dan wilt u 24 uur per dag duidelijke bewakingsbeelden waar u personen en objecten herkent of zelfs identificeert. Voor deze situaties hebben we een aantal tips. Laten we beginnen..

 

Buiten of binnen toepassingen

Wordt de beveiligingscamera buiten geplaatst dan moet de camera weerbestendig zijn(IP66 classificatie). De behuizing om de camera is bestendig tegen alle weersinvloeden. Ook is de verlichting belangrijk. Indien er weinig verlichting aanwezig is bevelen wij beveiligingscamera’s met infrarood verlichting aan. De aantal lux geeft aan hoe de camera omgaat in donkere situaties. Hoe lager de lux des te betere prestaties in het donker.
Binnen camera’s zijn niet bestendig tegen vocht en andere weersinvloeden. Hierbij is tegenlicht een belangrijk aspect.(bv naar de ramen toe kijken). De beveiligingscamera moet een wide dynamic range(WDR) hebben welke voorkomt dat de camera wordt “verblind”.

 

Verschillende type beveiligingscamera’s

Er zijn verschillende soorten beveiligingscamera’s welke allemaal andere eigenschappen hebben. Hieronder vindt u de meest gebruikte soorten camera’s

beveiligingscamera

Dome camera is een beveiligingscamera waar een doorzichtige slagvaste kap om de camera zit. Voordeel is dat de camera vandaalproof is en moeilijk te saboteren is. Ook kan men niet zien waar de camera op gericht is. Deze beveiligingscamera is ideaal voor plaatsen waar men makkelijk kan bijkomen. (qua hoogte) Aandachtspunt is het schoonhouden van de camera. De bolle kap om de beveiligingscamera moet men geregeld schoonmaken.

 

 

Bullet camera

Bij een Bullet camera is de camera in een “koker” geplaatst. Zowel de lens, beeldchip en andere componenten zitten in een waterdichte in een gegoten behuizing. Voordeel is dat er meer ruimte is voor de lens en infrarood verlichting. De camera heeft dan ook meer variaties in lensen en heeft een sterkere infrarood verlichting voor donkere situaties. Bullet camera’s worden altijd geleverd met een beugel waardoor de camera in verschillende posities kan worden gemonteerd. Aandachtspunt is dat de camera (met geweld) kan worden “verdraaid”. Advies is de camera op een minimale hoogte te hangen van 2.60 meter.

 

cube bewakingscamera

De cube camera is een “kubus” vormige beveiligingscamera voor binnen toepassingen. Door de compacte behuizing is de lens altijd redelijk klein.(2.8 of 4mm) Ideaal dus voor een overzicht en in kleinere ruimtes. De cube camera is een echte alleskunner. Naast de infrarood verlichting is de camera ook uitgerust met een microfoon en luidspreker voor live audio verbinding. Ook is de cube camera van Iris camerabewaking uitgerust met een aparte bewegingsmelder voor alarm en opname beelden. Cube camera’s zijn voorzien van wifi voor een draadloze verbinding.(Bedraad is ook mogelijk). Aandachtspunt is de kans op sabotage bij dit type camera.

 

360 graden camera

Redelijk nieuw zijn de 360 graden beveiligingscamera’s. Doordat de camera voorzien is van een fish eye lens kan de camera 360 graden rondom kijken. 360 graden kijken heeft een groot nadeel. Het beeld is helemaal rond en vervormd(behalve in het centrum van het beeld) Daarom is er specifieke software die de camerabeelden opdeelt in verschillende rechte plaatjes zonder vervorming. 2, 4 of zelfs 9 beelden kunnen worden gegenereerd uit 1 camera! Aandachtspunten zijn er zeker bij dit type beveiligingscamera zoals plaatsing in verband met dode hoeken door obstakels. Beeld bereik is ca. 10 meter rondom de camera. De resolutie van de camera wordt verdeeld over het hele bereik. BV een 4 megapixel camera welke 4 beelden genereert is 1 megapixel per plaatje.

 

PTZ=Beveiligingscamera

PTZ Bewakingscamera is een bestuurbare camera. De beveiligingscamera kan draaien(Pan), Omhoog en naar beneden(Tilt) en in Zoomen. De camera is volledig voor te programmeren met automatische surveillance en zelf te bedienen via de sofware of bewakingsrecorder. Er zijn PTZ camera’s voor binnen en buiten toepassingen. Voor montage zijn er verschillende mogelijkheden zoals muur, hoek, mast of plafond beugels. Duurdere PTZ camera’s hebben extra features zoals autotracking (volgen van objecten) en automatisch inzoomen op een alarminput van een andere camera of alarmdetector. Aandachtspunten zijn dat wanneer de camera automatisch surveilleert er continu beweging is. Er is dus continu opname. Ook hebben de camera’s draaiende onderdelen welke slijtage gevoelig zijn.

 

Naast de bovenstaande camera’s zijn er ook nog speciale beveiligingscamera’s zoals verborgen camera’s(ook wel spy cams genoemd). Deze camera’s hebben een pinhole lens waardoor er een beeld opname kan worden gemaakt door een 5mm gaatje. Vaak wordt een camera in een voorwerp of muur/plafond gebouwd. Verborgen camera’s zijn alleen toegestaan wanneer er een duidelijke aanwijzing is voor de noodzaak.

 

Camera lenzen

Een belangrijk onderdeel van een beveiligingscamera is de lens. De lens bepaalt de kijkhoek van de camera. En daarmee ook hoever de camera kijkt. Belangrijk is wat de doelstelling is van een beveiligingscamera. Overzicht, herkenning of identificeren? Standaard beveiligingscamera’s bij Iris hebben een vaste lens(kijkhoek). Onze premium camera’s zijn voorzien van een instelbare lens veelal tussen de 2.8 en 12mm.

Keuze lenzen: 2.8mm: ca. 100 graden; 3.6mm: ca. 85 graden; 4.0mm: ca. 70 graden; 6.0mm: ca. 45 graden; 12mm: ca. 30 graden.
Bovenstaande is gebaseerd op een resolutie van 1080p en 1/3inch beeldchip

 

Instellingen beveiligingscamera

Een goed camerabewaking systeem heeft verschillende instellingen welke kunnen worden aangepast. Immers er zijn verschillende situaties waar de beveiligingscamera wordt geplaatst. Een professionele beveiligingscamera heeft daarom legio mogelijkheden. De camera’s van Iris camerabewaking hebben veel opties/instellingen voor een goed eind resultaat:

 • Dag en nacht modus
 • Tegenlicht instellingen
 • WDR functie (voorkomt donkere schaduw bij tegenlicht)
 • Verschillende modus: natuurlijk licht, warm licht, tl licht, etc)
 • Infrarood instellingen
 • Verschillende opname mogelijkheden: continu, kalender, bewegingsdetectie, indringers detectie, etc.

Bovenstaande zijn nog maar enkele belangrijke mogelijkheden welke we hebben benoemd. Veel van instellingen zijn goed ingesteld door onze technische dienst. Aanpassen kunt u gemakkelijk zelf met de PC of Mac. Resultaat ziet u vrijwel direct!

 

Hoeveel bewakingscamera’s nodig (projectie)

Moeilijke vraag om via een website te adviseren.. In de basis geldt dat belangrijke verkeersruimtes moeten worden beveiligd. Aantal voorbeelden: oprit, entreedeur, entreehal, gang, achter- en/of nooddeuren. Ideaal is dat de (entree) camera zo opgesteld is dat de personen/objecten voor 60% beeldvullend zijn voor herkenning. (Ingezoomd beeld)
Een camera welke de attractieve zaken(waardevolle spullen) bewaakt is ook een vereiste. Dit kan voor iedereen een ander gegeven zijn. Denk bijvoorbeeld aan de auto of een tuin maar ook aan een kluis, magazijn, winkel, brandstof etc. etc. Kortom u kunt die invulling het beste maken.

Dan hebben we nog de term overzicht camera. Deze bewakingscamera zorgt voor een goed overzicht van een bepaald gebied. Deze camera is niet bedoeld voor identificatie maar meer wat er op een terrein of ruimte gebeurt. (verkeersstromen, monitoren bezigheden, etc. etc.) Vaak is men voor woonhuizen en kleinere bedrijven(qua oppervlakte) met 2 tot 4 camera’s goed beveiligd. Bedrijven met veel verkeersruimtes en grote oppervlaktes(ook woonhuizen) hebben meerdere camera’s nodig.

 

Resolutie bewakingsbeelden

De hoogte van resolutie bewakingsbeelden geeft aan hoeveel detail in een beeld zit. Ook bepaald de resolutie hoe ver het beeld kan worden uitgerekt. Voor een mooi gedetailleerd beeld is minimaal 720p (HD) wel een vereiste. Lagere resoluties wordt het bewakingsbeeld klein en korrelig.

Een ander belangrijk aspect is het gezichtsveld van de camera. Deze heeft een punttaart vorm(afbeelding 2). Hoe verder van de camera des te meer de pixels worden uit elkaar getrokken. Dus hoe hoger de resolutie(meer pixels) hoe verder je met detail kan kijken.

Hoe hoger de resolutie des te meer detail in het beeld! Simpel. Iris camerabewaking levert minimaal 720p(HD) beveiligingscamera’s, maar veelal zijn onze camera’s Full HD(1080p) of hoger.

Bij hoge resolutie camera’s zijn echter een paar aspecten van belang. Hogere resolutie zorgt voor meer data dus opslag capaciteit en bandbreedte. Onze camera’s zijn daarom altijd voorzien van dual streaming. Opname en weergave op de hoogste kwaliteit. Maar bv beelden weergeven op uw smartphone via 4G op een lagere resolutie. Dit voorkomt hoge data kosten bij provider!

 

Beveiligingscamera’s voor 24 uur per dag

Camera’s voor bewakingsdoeleinden moeten in de meeste situaties 24 uur per dag een goed beeld produceren. Bewakingscamera’s zijn hiervoor gemaakt, mits u voor de juiste bewakingscamera kiest. Voor de beste keuze zijn de volgende aspecten belangrijk: Binnen of buiten gebruik, voldoende licht of extreem donkere omgeving en tegenlicht(bv. tegen zon inkijken, koplampen voertuigen, tegenlicht door kunstmatig licht). Bewakingscamera’s hebben allerlei specificaties waar uit blijkt waar de camera voor geschikt is. De belangrijkste aanduidingen zijn:

 • Lux: Aantal lux geeft aan hoeveel licht de camera nodig heeft. Hoe lager de lux aanduiding hoe beter de camera kan omgaan in donkere situaties
 • BLC: Deze term staat voor tegenlicht compensatie. De camera zorgt ervoor dat het tegenlicht wordt gedempt
 • WDR: Wide Dynamic Range. Deze techniek zorgt ervoor dat de schaduwen veroorzaakt door veelal licht invallen niet te donker wordt. Er blijft dus meer detail in het beeld.
 • IR: Staat voor InfraRood verlichting. Deze wordt automatisch ingeschakeld wanneer het te donker wordt voor de camera. De sterkte van de IR is afhankelijk hoever de camera moet kijken. Veelal in meters aangegeven.

Er zijn nog veel meer technieken met bijbehorende termen. Maar bovenstaande zijn de belangrijkste eigenschappen van de bewakingscamera’s.

Elke buiten bewakingscamera kan ook binnen worden geplaatst(sommige buiten camera’s zijn wel groot van formaat). Een buiten camera moet in alle weersomstandigheden functioneren blijven. Denk aan vorst, regen, hitte, etc. Wanneer de camera redelijk laag is geplaatst dient het ook de voorkeur om een vandaalbestendige camera te kiezen(dome camera’s) De bewakingscamera is dan moeilijk te saboteren omdat de camera achter een bolle doorzichtige behuizing is geplaatst. Dit laatste geld ook natuurlijk voor binnen camera’s.

 

Opname bewakingsbeelden

In de meeste situaties worden bewakingsbeelden ook opgenomen om later terug te kijken. Opname van bewakingsbeelden kan op verschillende manieren:

 • SD kaart: Opname van beelden gebeurt rechtstreeks in de camera
 • NAS: Opslag van bewakingsbeelden op een netwerk harde schijf
 • Cloud: Beelden worden extern op een datacenter opgeslagen
 • Bewakingsrecorder: Speciale recorder met software voor opslag van bewakingsbeelden

Wanneer u maximaal 2 bewakingscamera’s koopt is opname op SD kaart een goede voordelige optie. Helaas heeft niet elke camera een SD geheugenkaart mogelijkheid. Ons advies is (als het budget het toelaat) om een bewakingsrecorder aan te schaffen. Recorders zijn voorzien van surveillance software waarmee u allerlei instellingen kunt regelen zoals wanneer en hoe er wat opgenomen. Wie heeft er toegang tot beelden en mag terugkijken. Hoeveel beelden op 1 scherm. etc. etc.
Het aantal camera’s bepaald hoeveel camera ingangen de recorder moet hebben(Ook wel kanalen genoemd). De tijdsperiode hoe lang u de beelden wilt bewaren bepaalt de grote van de hardeschijf(geheugen).

 

Plaatsing beveiligingscamera’s

Tot slot willen we de plaatsing van de beveiligingscamera behandelen. De plaatsing is belangrijk voor de keuze van aanschaf van de beveiligingscamera.

 • In de basis is het belangrijk de camera te laten meekijken met het licht. (geen mogelijkheid? dan is WDR en tegenlicht compensatie een must)
 • Voorkom lichtpunten in het beeld
 • Laat de beveiligingscamera zo weinig mogelijk horizon zien.(zon licht)
 • Overzicht camera’s mogen hoger worden geplaatst. Confrontatie camera’s op zelfde hoogte als te bewaken persoon/object
 • Vandaalbestendige camera’s waar men makkelijk bij de camera kan
 • Extreem donkere situaties? Kies voor een extra sterke nachtzicht beveiligingscamera

Complete gemakkelijke te installeren camerabewaking set vindt u hier.

 

Leave a reply