IP Camera

IP Camera's

Een Ip Camera wordt aangesloten via een UTP (netwerkkabel) of Wifi op een computer netwerk. De camerabeelden kunt u bekijken door bv. een PC/Laptop of een smartphone. Wanneer de IP camera’s aangesloten zijn op het internet kunt u de beelden overal ter wereld bekijken. Kopen van een IP Camera is een goede keuze. Alleen deze techniek heeft de toekomst vanwege de hogere resolutie voor een strak videobeeld. Maar ook de slimme technieken zoals gezicht herkenning, indringer detectie vindt u alleen in IP Camera’s

Op deze pagina geven wij meer uitleg over een IP camera. Waarbij op letten bij het kopen van een ip camera, welke soorten ip camera’s en het aansluiten. Lees dit en veel meer >>

Ip Camera voor buiten

Een IP beveiligingscamera voor buiten toepassingen moet natuurlijk waterdicht zijn. Maar naast deze eigenschap moet de camera ook een goed beeld geven tijdens verschillende weer omstandigheden en donkere uren van de dag.

Hinderlijke regeldruppels op de lens kap verpest het beeld totaal. Wij raden dan ook 2 type camera’s aan waar deze issue niet voorkomt:

Beide type IP camera’s hebben een aparte lens, welke zo in de behuizing is geplaatst dat het zicht altijd vrij blijft voor een strak beeld.

Nacht beelden van Ip Camera's

Groot voordeel van IP camera’s is dat deze voorzien zijn van techniek welke nachtzicht beelden beter maakt. Camera’s zijn uitgevoerd met ruisonderdrukking en tegenlicht compensatie wat overbelichting voorkomt (bijvoorbeeld lampen welke in het beeld schijnen). Een aantal factoren bepaald hoe goed een IP camera werkt in het donker:

 • Infrarood spots in de camerabehuizing
 • Licht gevoeligheid lens (Hoe minder licht de lens nodig heeft hoe langer kleurbeeld in donker)
 • Software in ip camera (Beeld verbeteringstechnieken welke zorgen dat er minder ruis in beeld is waar te nemen)
 • Resolutie van de camera, namelijk hoe hoger de resolutie (meer pixels) des te meer licht er nodig is(elke pixel heeft licht nodig)
Vaak denkt men hoe hoger de resolutie hoe beter. Klopt inderdaad voor het detail in het beeld, maar voor buiten camera’s is dit niet altijd aan te raden. Momenteel is 4 megapixel de maximale resolutie voor ultra low light ip camera’s. Camera’s met een hogere resolutie hebben dus geen licht gevoelige lens.

Ip Camera's voor binnen

Voor binnen bewakingscamera’s is er veel keuze uit diverse type camera’s. Belangrijk is welke toepassing de bewakingscamera voor wordt gebruikt. Voor woonhuizen wordt de camera niet alleen gebruikt voor de beveiliging maar ook voor bv baby’s, kinderen en huisdieren. Vaak hebben woonhuis ip camera’s naast beeld ook een audio functie zodat u kunt meeluisteren en spreken. Wanneer er een goed wifi bereik is kunt u een draadloos ip camera overwegen.

Voor bedrijven met een publieke ruimte is een dome ip camera de beste keuze. Deze is moeilijk te saboteren omdat de camera achter een kunststof koepel is geplaatst. Het is dan ook moeilijk te bepalen waar de camera op is gericht. Dit werkt dan ook preventief.

Ander belangrijk punt bij een binnen camera is de kijkhoek.Wenselijk is een brede kijkhoek voor een groot overzicht. Uitzondering hierop is dat een bepaalde handeling moet worden gefilmd zoals kassa’s of een bepaald fabricage proces.

Wanneer er goede verlichting aanwezig is kan er voor een hoge resolutie worden gekozen. U krijgt meer detail in het geprojecteerde beeld. Ideaal voor bv verificatie van personen.

Resolutie Ip Camera's

Met de komst van ip-camera’s zijn de resolutie van beveiligingscamera’s met grote sprongen vooruit gegaan. Waar we het eerst over beeldlijnen hadden zo’n 10 jaar geleden gaat het nu over megapixel resolutie. Dit is een grote vooruitgang want hoe hoger de resolutie hoe meer gedetailleerd beeld er wordt opgenomen. Herkenning en identificatie is hierdoor een stuk gemakkelijker.

Dus hoe hoger de resolutie hoe beter…. Nee niet altijd. Waarom? Een hogere resolutie ip camera heeft meer licht nodig in het donker. Daarbij komt dat bv een 4K resolutie ip camera ontzettend veel data verbruikt over het computer netwerk. Vooral met meerdere 4K camera’s kan het netwerk de data niet aan. Resultaat haperen van beelden waardoor er belangrijk beeldmateriaal niet wordt vast gelegd.

Wij adviseren dan ook alleen 4K ip camera’s voor specifieke doeleinden. Projectie waar veel detail van belang is en waar voldoende licht aanwezig is. Bv Kassa (geld) afhandeling In de meeste gevallen is Full-HD (2 megapixel) tot 4 megapixel meer dan voldoende. Met deze resolutie heeft u al een super strak plaatje waarbij de camera minder licht nodig heeft!

Ip Camera aansluiten

Ip camera’s kunnen verschillende aansluitingen hebben. De belangrijkste aansluiting:

 • UTP Connector voor een netwerk kabel (met of zonder PoE)
 • 12 of 24V aansluiting voor de voeding van de camera

Sommige ip camera’s hebben meer mogelijkheden en dus aansluitingen zoals:

 • Audio in- en uitgang voor aansluiting microfoon en geluidsbox
 • Alarm uitgangen voor wanneer de camera ook als een detecor wordt ingezet
 • Alarm ingangen voor opname door een externe hardware bv een alarmsysteem
Zoals hierboven staat vermeld is de utp aansluiting het belangrijkste. Deze computer kabel is de verbinding tussen de ip camera en het netwerk. Een Ip camera kunt u direct aansluiten op een router/modem of switch. De camera werkt zonder tussenkomst van andere hardware zoals een PC.

PoE aansluiting
Veel IP camera’s zijn uitgevoerd met een PoE mogelijkheid. Super gemakkelijk want dan wordt de computerkabel niet alleen gebruikt voor beelden maar ook voor de voeding van de camera. Er hoeft dan geen adapter en stekker bij de camera te worden geplaatst. Met een PoE adapter of PoE Switch wordt de camera direct voorzien van stroom. De PoE adapter/switch kan bij het modem worden aangesloten waar toch al stroom is.

Iris Camerabewaking levert altijd PoE ip camera’s voor meer gemak en goede nette installaties

IP Camera aansluiten op NVR recorder

IP Camera aansluiten op NVR

Ip Camera draadloos via Wifi

Wanneer een ip camera uitgevoerd is met wifi kunnen deze camera’s worden aangesloten op het draadloos wifi netwerk.

Er zijn een paar belangrijke factoren om rekening mee te houden voor het kopen van een draadloos wifi camera:

 • Wifi signaal moet goed tot uitstekend zijn waar de camera wordt geplaatst. Wifi signaal kunt u checken met bv een mobiel
 • Snelheid Wifi moet goed tot uitstekend zijn
 • Wifi camera’s versturen continu beelden hierdoor gaat de snelheid van het complete wifi netwerk naar beneden
 • Bandbreedte: Maximaal 2 draadloos wifi camera’s op 1 wifi aansluiting. Daarboven gaat het beeld haperen

Vooral draadloos camera’s voor buiten zijn de bovenstaande factoren van belang! Test daarom met uw mobiel of u goed kunt internetten of bv youtube filmpjes kunt kijken op de locatie waar u de wifi ip camera wilt plaatsen

IWij hebben niet een groot assortiment aan wifi camera’s omdat de bedrijf zekerheid (zoals haperende beelden) niet wenselijk is. We zijn dan te afhankelijk van externe factoren waar je met een wifi signaal te maken hebt. Denk ook bv aan de hoeveelheid aan wifi signalen in de regio. Iedereen heeft bijna wel een Wifi thuis. Waardoor het bereik snel afneemt. Vooral buiten!

Ip Camera beelden opnemen

Opname van ip-camera’s kan op verschillende manieren omdat een ip-camera al voorzien is van basis software. Dit is een groot voordeel t.o.v. bv coax bewakingscamera’s. Een Ip camera kan dan ook stand all-one worden gebruikt.

Er is belangrijk onderscheidt in opname van beelden:

 • Direct op een SD geheugen kaart welke in de ip camera is geplaatst. Beelden worden opgevraagd via PC of smartphone. De SD kaart hoeft niet uit de camera
 • NAS welke wordt gebruikt als een netwerk station. De Camera stuurt de beelden door naar een opgegeven netwerk adres
 • Server met geïnstalleerde surveillance software incl licenties voor aantal ip camera’s
 • NVR Bewakingsrecorder welke voorzien is van software. Dit is de meest gebruikte oplossing vanwege gebruikers gemak in combinatie met prijs
 Van de 4 bovenstaande oplossingen is de NVR Bewakingsrecorder de meest gebruikte. Dit komt door gebruiker en installatie gemak. Een recorder is er voor gemaakt om 24/7 operationeel te zijn (en dus ook zuinig qua stroom verbruik) Ip Camera’s worden er gemakkelijk op aangesloten via PoE en de software is van alle gemakken voorzien zoals app voor smartphones, PC/Laptop. Back-up gaat gemakkelijk via aanwezige USB aansluitingen en een monitor is zo aan te sluiten via de aanwezige HDMI
Ons advies is wanneer u meer dan 1 IP camera koopt een bewakingsrecorder erbij aanschaft. Let wel op dat op een recorder maximaal aantal camera’s  kan worden aangesloten. Er zijn recorder vanaf 4 tot 16 bewakingscamera’s

Ip Camera set

Iris camerabewaking levert en installeert veelal IP camera sets voor bewaking van woonhuizen en bedrijven. Een camera set bestaat uit een aantal ip camera’s een NVR recorder en benodigde kabel. De sets zijn direct werkend en van alle gemakken voorzien zodat er geen omkijken meer  naar is. Kies de juiste bewakingscamera’s voor uw situatie en klaar.

De camera sets zijn inclusief opname geheugen en software voor opname bij beweging, continu of alarm. Beelden van de camera set zijn live en terug te kijken op uw telefoon maar ook via een beveiligde verbinding met een internet browser overal ter wereld. 

IP Camera sets worden geïnstalleerd door onze monteurs met een duidelijke uitleg over de werking.